Stauning whisky

Stauning, opgericht door een diverse groep van negen vrienden, is gevestigd in een klein dorpje aan de westkust van Denemarken. Hun reis begon in 2005, zonder enige kennis van ervaring in het produceren van whisky. Gewoon een verlangen om een geweldige (Deense) whisky te maken. Pas in 2011 kwamen de eerste flessen op de markt. Noch een Old World Whisky, het is ook geen New World Whisky. Stauning noemt hun whisky’s ‘Our World Whisky’.

Op het moment dat het werd uitgebracht, was er een enorme opleving van meer lokale ingrediënten, ambachtelijke producenten, en Stauning werd onmiddellijk opgemerkt. Zelfs met een productie van 80.000 liter konden ze het niet bijbenen, dus openden ze in 2018 hun nieuwe speciaal gebouwde distilleerderij. Echter hebben ze hun ethos behouden en hun gerst wordt lokaal ingekocht.

Met Stauning Smoke, hun flagship gerookte single malt-whisky, heeft Stauning een terroir-whisky gecreëerd waarvan ze denken dat hij je zal ‘wegblazen’. Met behoud van hun New Nordic-filosofie is dit een single malt-whisky, die is gemaakt met pure West-Jutlandse moutgerst die inhouse gemouten is op de vloer. Het wordt vervolgens gerookt op lokaal geoogste turf en heide. Deze lokale herkomst geeft echt een smaak die alleen in Stauning Smoke te vinden is. Ze gebruiken een dubbele distillatie in kleine vlamverwarmde pot stills, en zodra het hele proces is voltooid, rijpen ze in first-fill bourbonvaten, first fill Madeira-vaten, first fill Jamaica Rum-vaten en Virgin American Oak-vaten.

Een greep uit ons assortiment:

Stauning Smoke
Stauning Smoke is gemaakt van puur lokale ingrediënten, gemouten op open vloeren, gerookt over turf en heide die je alleen vindt in het landschap rondom Stauning.

Stauning Rye
Een vloeibare interpretatie van versgebakken Deens roggebrood…

Stauning Kaos
Alles wat Stauning doet, in een fles. Een deel rook, kruiden en een hoop complexiteit in een veelzijdige whisky.

 

Wil jij meer informatie over ons assortiment?

Download hier de SALESSHEET of neem een kijkje bij de BRANDTRAINING.